Sadece 135 kişiden oluşan bir ordu olan İsviçreli Muhafızlar, Papa için hayatlarını feda etmeye hazır ve onu korumakla yükümlüler.
Cesaretleri ve sadakatleri nedeniyle saygı gören İsviçreli paralı askerler, 16. yüzyılın başlarından bu yana, Papa’nın ikametgahını ve şehrin sınırlarını korumak için Vatikan’da yaşıyor.
Guardian’ın haberinde, Vatikan Şehri’nin doğu kesiminde yer alan muhafızlar ile aralarına katılan yeni askerlerin yemin töreni için prova yapan birliklerin geçmişine ve günlük yaşamlarına dair bir fikir verildi.
Zırh ve kargılarla tamamlanan geleneksel kırmızı, sarı ve mavi kıyafetlerini giymiş erkekler, kışlanın avlusunda kusursuz bir koreografiye sahip yürüyüş provası yapıyorlardı; her biri papalık yeminini ederken Kutsal Teslis’i anmak için sağ ellerinin üç parmağını gökyüzüne kaldırıyordu.
Pazartesi günü yapılan törenle papayı savunmak için “hayatını feda etme” sözü veren 34 yeni kişi birliğe katıldı.
Muhafızlar sıra dışı görünebilir, ancak 1914’te Col Jules Repond tarafından tasarlanan Rönesans tarzı üniformaların arkasındaki adamlar, birçok kişinin inandığı gibi, bu noktaya gelebilmek için rekabetçi bir başvuru sürecinden ve sıkı bir eğitimden geçiyor.
Askere alınacak kişiler erkek, İsviçreli, 19 ile 30 yaşları arasında, 1,74 metrenin üzerinde, bekar ve “kusursuz bir karaktere” sahip dindar bir Katolik olmalıdır. İsviçre’de askerlik hizmetinden geçmeleri ve en az iki yıl boyunca papaya hizmet edeceklerini taahhüt etmeleri gerekiyor. Beş yıllık hizmetin ardından evlenebilirler.
Teber onların geleneksel silahıdır, ancak birlikler, daha yakın zamanda tanıtılan şok silahları da dahil olmak üzere, günümüzün küçük silahlarını kullanmak üzere eğitiliyor.
Papa Francis, Fransa’da ve Avrupa’nın başka yerlerinde gerçekleşen bir dizi terör saldırısının ardından ve 35 milyon kişinin Vatikan’ı ziyaret etmesinin beklendiği gelecek yılki yıldönümüne hazırlık amacıyla 2018’de ordunun sayısını 110’dan 135’e çıkardı.
Askere alınan askerler, askeri eğitimin yanı sıra, İsviçreli Muhafız olarak hayata uyum sağlayabilecek zihinsel kapasiteye sahip olduklarından emin olmak için yoğun psikolojik testlerden de geçiriliyor. Bir kaynak, “Birçoğu bu noktada başarısız oluyor ya da belki işe alınıyorlar ve kariyerin kendilerine göre olmadığını anladıklarında yalnızca birkaç ay dayanabiliyorlar” dedi.
İsviçreli Muhafızların bugünkü rolü kısmen törensel ve kısmen de papanın güvenlik hizmeti olarak hizmet etmek olsa da, tarih boyunca şiddetli savaşlara da dahil oldular.
Ordu yalnızca erkeklere yönelik kalsa da, kadınların da barınabileceği yeni bir kışla planlanıyor. Bir yetkili, “Kadınların katılıp katılamayacağına karar vermek papaya kalmış ve biz de onun istediği her şeyi yasalaştıracağız” dedi.
Gardiyanlar, yoğun günlerde bazen 12 olmak üzere altı saatlik vardiyalar halinde çalışıyor. Ayda yaklaşık 42 bin TL (1.299 euro) kazanıyorlar ve boş zamanlarında Vatikan’ın ötesine geçmekte özgürler. Ortak yurtlarda birlikte yaşıyorlar.
İsviçreli Muhafızlardan biri olan Peter, “Hayatınız neredeyse günün 24 saati birlikte geçiyor. Ama iyi bir ortam var ve gerçekten iyi arkadaşlıklar kuruyorsunuz.” diyor.
Ama hepsi papaya hizmet etmeye hazır. Peter, “Bu işin en iyi kısmı; o dünyadaki en önemli insanlar arasında ve sadece 135 kişi bunu yapma fırsatına sahip.” diye ekliyor.
GÜNDEM
03 Ocak 2025SPOR
03 Ocak 2025GÜNDEM
03 Ocak 2025SPOR
03 Ocak 2025SPOR
03 Ocak 2025GÜNDEM
03 Ocak 2025GÜNDEM
03 Ocak 2025