PARÇALI BULUTLU
İMSAK'A KALAN SÜRE
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İETT’nin Başakşehir-Kayabaşı’nda inşa edeceği garajın temel atma törenine katıldı.
İstanbul’un son 50 yıldır birinci sıradaki probleminin ulaşım olduğuna dikkat çeken İmamoğlu şöyle konuştu:
“Ulaşımla ilgili sorunlar dünyanın hemen hemen her şehrinde aynı sırayıı muhafaza etmiştir. Çünkü büyükşehirlerde insanların konforlu ve kaliteli bir yaşama sahip olmaları noktasındaki en önemli konu eşik ulaşımla ilgili atacağı adımlar ve yapacağı yatırımlar.
Geçtiğimiz 5 yılda bu konuda çok başarılı bir dönemi geçirdiğimizi düşünüyorum. Önemli işler yaptık. Ve rekor seviyede metro inşaatları gerçekleştirdik. Hem kara ulaşımında hem deniz ulaşımında yaptığımız yatırımlarla birlikte etkin bir 5 yılı hayata geçirmiş olduk.
Tabii 5 yılda yaşadığımız zorluklarımızı unutmamak gerekir. Hem pandemi dönemi hem ülkemizin ne yazık ki hiç dinmeyen ekonomik sorunları, krizleri yaşamamıza rağmen attığımız bu güçlü adımların ne denli önemli olduğunun bir göstergesi”
“ATIN İMZAYI TEŞEKKÜR EDELİM”
İstanbul’un ulaşımla ilgili en önemli konusunun da otobüs olduğunu ve toplu ulaşımın dünyada hiçbir şehirde olmadığı kadar yüksek seviyede otobüsle sağlandığını belirtti.
İETT’nin 5 yılda 785 yeni aracı filosuna kattığını ifade eden İmamoğlu, Cumhurbaşkanlığından 5 yıldır onay alamayan 300 yeni otobüs alımı hakkında tepkisini bir kez daha dile getirerek bekledikleri yeni onaylar için de çağrı yaptı. İmamoğlu şunları söyledi:
“Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 5 sene önce 300 otobüsü tak diye alabilirdik. Kredisi her şeyi hazırdı. Bir onayımızı alamadık. Bir imza. Şimdi yine aylardır, hatta bir yılı aşkın süredir beklediğimiz hazine onayları var.
Bugünün ekonomik sıkıntılarında elbette sayın Maliye Bakanı’nın zor günleri var. Sıkıntılı işleri var. Alması gereken tedbirler var ama İstanbul’un da işi yürümeli. Kendisine; birtakım hazine onaylarımızın beklediğini hatırlatalım.
Bu krediler önemli krediler. Niye diyeceksiniz? Bu ülkeye en düşük faizle giren, aynı zamanda iki yıl üç yılı ödemesiz. Yani bu zor günleri aşmamızda bize katkı sunacak.
Ve bir yanıyla memleketin içine yurt dışından bir finansmanı sokacağınız 7-8-10 yıl ödemeli, uzun vadeli ödemeli kredi imkanları. Bir imza atacaksınız, o kredi imkanları memlekete girecek. Bizi geciktirmeyin, yazıktır. Ekrem İmamoğlu’na bir şey yapmıyorsunuz. İstanbul halkına sıkıntı veriyorsunuz. Yazıktır. Bir imzayı atın. Biz de size teşekkür edelim. Bir imza.”
“BUNLAR VIDI VIDI İŞLER”
“Niye 5 sene öncesinden örnek veriyorum? 300 otobüs alsaydık bugün 784 değil bin 84 otobüs olurdu şeyimizde, filomuzda. Araç yaşı itibariyle daha genç bir filoya sahip olurduk. Bundan kim faydalanıyor? İstanbul halkı faydalanıyor.
Bu konulara milli bakmanın, o parti -bu parti, Ekrem İmamoğlu veya işte bilmem kim diyerek bunun tersine işler yapmak doğru değil. Ya da kürsüye birilerini davet ederken o partili diye büyükşehir belediye başkanına koltuk vermemek antidemokratik, saygı çerçevesinin dışında kalan bir tutum ve davranıştır.
Biz çözüm üretemez miyiz? Vallahi üretiriz. Başka türlü çözümler de buluruz. Başka türlü sıkıntıları da aşacak yol ve yöntemler buluruz ama memleketimize, şehirlerimize, milletimize zaman kaybettirmeyin.
Bunları imzalayın. Biz işimize bakalım. İyilikte yarışalım. Daha iyi hizmette yarışalım. Daha güçlü bir toplumun var olması için daha bilimsel alanlarda yarışalım. Vıdı vıdı etmeyelim. Bunlar vıdı vıdı işler. İmzayı atmamak vıdı vıdı işler. Akılcı yatırımlarla İstanbul’a hizmet etme konusunda kararlıyız.”
“MEMLEKETİMİZDE BUNU İSTİYORUZ”
“İstanbul’a hizmet kutsaldır” diyen İmamoğlu şunları kaydetti:
“Yarın olimpiyat oyunlarının açılışına gideceğim ve. İstanbul olarak talip olduğumuz 2036 olimpiyat oyunlarındaki iddiamızdan ötürü özellikle hem açılış hem de daha sonrasında talip olan şehirlerin süreçlerine dair bir kısım eğitimler ve bir kısım seminerler ve brifinglere katılacağım.
2036 olimpiyatları bir sadece bir spor şöleni değildir. Bir hedeftir, bir vizyondur. Mesela olimpiyat denince akla ne geliyor biliyor musunuz? Bütün olimpiyatla ilgili şehirlerin kıyaslandığı yerde birinci sıra yine ulaşım. Ulaşım iyi midir? Çünkü hem sporcular hem yöneticiler, yüz binlerce insan katılıyor.
Dünyanın her ülkesi katılıyor. Artı, milyonlarca seyircinin gelip gittiği ve aynı zamanda bir markalaşan şehir pozisyonuyla muazzam bir vitrin. Eksiklerimizi gidermenin, bugün bulunduğumuz raylı sistemler seviyesini en az iki katına çıkartmanın inşallah büyük oranda belli alanlarda sadece elektrikli araçların otobüslerde kullanıldığı bütün bu süreçleri layıkıyla yerine getirmemiz lazım.
Bu bağlamda dayanışma çok önemli. Birlikte düşünme çok önemli. Bu ülkenin o kurumu, bu kurumu yok. Şu belediyesi, bu belediyesi yok. Şu partili belediye bu partili belediyesi yok. Şu bakanı o partiden, şu belediyesi şu partiden yok. Bütün bu kavramlar bu milleti geriye çeker.
Bu kavramların yok olduğu, demokrasiye olan inanç, hukukun üstünlüğüne olan inanç ve demokrasiye olan saygı bizi ileriye doğru götürür. İnsanlarımızı özgürleştirir. Çocuklarımızın geleceğe umutla bakmasını sağlar. Öyle bir toplumda var ya spor da güzelleşir. Madalyaları artar.
Öyle bir toplumda federasyonlarına da güzel seçimler yapılır. Nitelikli ortamlar olur. Tavırların da güzel olduğu ortamlar sağlanır. Biz bunu istiyoruz. Memleketimizden bunu istiyoruz.”
1 YILDA TAMAMLANACAK
İETT Genel Müdürü İrfan Demet’in verdiği bilgilere göre İstanbul’un 19. Garajı olacak birim, 2025 yılı Temmuz ayında hizmete alınacak. Temeli atılan İETT Başakşehir Garajı, 44 bin metrekare alana sahip.
50 adedi yeni nesil elektrikli otobüsler ve onların şarj istasyonları olmak üzere toplam 260 otobüsün eş zamanlı parklanabilmesine imkan tanıyacak garaj, 5 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. 8 otobüs aynı anda, her türlü bakım ve onarım hizmeti alabilecek.
3 otobüsün ise aynı anda yakıt ikmali ve temizlik hizmeti alabileceği garaj günümüzün modern teknolojileri ile donatılacağı gibi çevre dostu da olacak. Garaj bünyesinde kurulacak geri dönüşüm sistemi sayesinde kullanılan suların yüzde 85’inin geri dönüşümü sağlanacak.
Yaklaşık 340 milyon TL’ye mal olacak garaj, 520 bin kilometrelik ölü kilometre sorunun ortadan kalkmasına ve yılda 11 milyon lira yakıt tasarrufu yapılmasına olanak sağlayacak.
GÜNDEM
21 Ocak 2025SPOR
21 Ocak 2025GÜNDEM
21 Ocak 2025SPOR
21 Ocak 2025SPOR
21 Ocak 2025GÜNDEM
21 Ocak 2025GÜNDEM
21 Ocak 2025