Çinli iş adamı Wang Chuanfu, Elon Musk’ı solladı
Çin'de Wang Chuanfu liderliğindeki Shenzhen merkezli BYD şirketi, Tesla'nın en büyük elektrikli araba üreticisi konumunu ele geçirdi.
1995'te kurulan ve Warren Buffett'ın da hissedarı olduğu BYD, 2023'ün dördüncü çeyreğinde Tesla'nın 484 bin adetlik satışına karşılık 526 bin adetlik rekor elektrikli araç satışı gerçekleştirdi.
BYD'nin net kârı 2023'ün ilk dokuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla iki kattan fazla artarak 21,37 milyar yuana (3 milyar dolar) ulaştı. Hisse fiyatı 2020'nin başından bu yana beş kattan fazla artan şirket ayrıca 622 milyar yuanlık bir piyasa değerine ulaştı.
Pekin merkezli bir danışmanlık şirketi olan Sino Auto Insights'ın kurucusu Tu Le, "Dört ila beş yıl önce hiç kimse Çinli elektrikli araçların rekabet edebilecek kalite veya güvenilirliğe sahip olacağını düşünmezdi" dedi.
Ayrıca Tesla'nın 2022'nin sonlarında fiyat indirimleri yoluyla Çin'de daha yüksek satış hacmi kovalama kararı da BYD'nin ivmesini düşürmedi. Tesla'daki indirimlere rağmen tüketiciler BYD'nin daha ucuz ve yeni modellerine yöneldi.
MUSK DALGA GEÇMİŞTİ
BYD'nin Tesla'yı sollaması ise Elon Musk'ın bir dönem şirketle ilgili alaylarını akıllara getirdi. 2011 sonlarında Elon Musk, Çinli otomobil üreticisi BYD'nin Tesla'ya meydan okuyabileceği fikri sorulduğunda gülerek yanıt vermişti.
Bir televizyon programında konuşan Musk, "Arabalarını gördün mü? Bunların çekici olduğunu düşünmüyorum. Teknolojileri çok güçlü değil. Ve BYD'nin bir şirket olarak kendi sahasında oldukça ciddi sorunları var" demişti.
WANG'IN SIRRI MALİYETİ DÜŞÜRMEK
Öte yandan BYD'nin yükselişi Wang'ın sıfırdan zengin olma hikayesinin de önemli bir parçası. Malzeme bilimleri profesörünün teknoloji, tedarik zincirleri ve maliyet düşürme konularına titizlikle odaklanan bir yöneticiye dönüşmesinin öyküsü Çin işletme okullarının en önemli konularından birisi.
Çalışanları arasında sadece "Başkan" olarak bilinen 57 yaşındaki Wang, hem saygı duyulan hem de korkulan bir milyarder. Asya odaklı otomobil danışmanlık şirketi Dunne Insights'ın CEO'su Michael Dunne'a göre, 'iş-yaşam dengesi kavramı onun sözlüğünde yok.'
Uzmanlar Wang'ın mühendislik becerilerinin yanında, BYD'nin başarısını büyük ölçüde acımasız bir maliyet düşürme kültürüne bağlıyor. İlk yıllarında Siemens, Nokia ve Motorola için cep telefonu bataryaları ve diğer bileşenleri üretirken edindiği tecrübelerle kendi şirket içi yeteneklerini geliştiren BYD'nin bu başarısının ardında büyük ölçüde maliyet kontrolü kültürü yatıyor.
Donanım ya da hizmetler için başka şirketlerle sözleşme yapmak son çare olarak görülüyor. Maliyete verilen önem şirketin kaynak tedarikinden batarya ve bilgisayar çiplerine kadar pek çok alanda tecrübe edinmesine neden oldu. BYD artık dünyanın en iyi batarya üreticilerinden biri olarak Tesla ve Toyota gibi rakiplerine tedarik sağlıyor.
DIŞ PAZARA YÖNELECEK
Çin pazarını fetheden Wang, şimdi gözünü yabancı kıyılara dikmiş durumda. Citigroup analizine göre, BYD yönetimi uzun vadede ABD ve Avrupa dışındaki denizaşırı pazarlarda yaklaşık yüzde 10'luk bir pazar payı hedefliyor.
Buna göre şirket, iki önemli batı pazarı dışında bu yıl yaklaşık 240 bin adet olan yıllık denizaşırı satışlarını 2-3 milyon araca çıkartabilir.