İktidar üreticiyi yalnız bıraktı… Tonlarca kavun çürümeye terk edildi
Elazığ’ın merkeze bağlı Muratçık köyünde karpuz ve kavun ekimi yapan çiftçiler Ramazan Sakin ve Berat Aykaç bu sene kavun ve karpuzdan beklediklerini alamadı. 150 dönüm araziye kavun ve karpuz eken üreticiler karpuzu 1 lira 50 kuruştan maliyetin altında satarken kavunları ise satamadıkları için tarlada çürümeye bıraktı. Çürümeye bırakılan ürünler köylüler ve şehirden gelenler tarafından bedava alınıyor.
"KAVUNU KEBAN BARAJINA DÖKTÜK BALIKLAR NASİPLENSİN"
Bu yıl 150 dönüm kavun 50 dönüm ise karpuz ektiklerini ancak ürünlerini satamadıklarını belirten üretici Ramazan Sakin, “Kavunumuz şuan tarlada çürüyor. Arpa ektik para etmedi buğday ektik para etmedi, pancar ektik onunda fiyatının ne olacağı belli değil. Ürünümüz satılmadığı için karpuzu maliyetinden düşük bir fiyat olan 1 lira 50 kuruşa vermek zorunda kaldık. Masrafını dahi çıkaramadık, çiftçi parasını cebimizden ödemek zorunda kaldık. Kavunda gördüğünüz gibi tarlada çürüyor, Keban barajına döktük balıklar sebeplensin, köylülere dağıtıyoruz gördünüz gibi halimiz duman. Bu yıl neden böyle oldu bende anlamış değilim. Biz burada kavunu bir buçuk liraya satıyoruz şehirde 10 liraya yiyor. Normalde kavunu biz bir buçuk liraya sattığımızda Elazığ’da 5 liraya satılsa herkes kavun yer tüketim çok olur ve kavunlar satılır. Bu yıl ki zararım 1 milyon lira vardır, kavunlar tarlada çürümesin diye arkadaşlara veriyoruz. Elazığ’dan arkadaşlar gelip aracın kasasını doldurup götürüyor çünkü kavun tarlada para etmiyor” diye konuştu.
Ramazan Sakin
"EMEĞİMİZ BİTTİ NE YAPACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK"
Emeklerinin karşılığını alamadıklarını ve artık tarım yapmayacağını söyleyen üretici Berat Aykaç ise şu ifadeleri kullandı;
“Bu sene 150 dönümlük bir kavun ektik lakin para etmedi masrafımızı çıkartamadık. Gübrenin torbası olmuş bin lira. Su, elektrik derken daha ne yapacağımızı şaşırdık ne olacağını bilmiyoruz. Bundan bir iki hafta önceye kadar kavun iyi para yapıyordu masrafımızı kurtarıyorduk kardaydık. Ama son haftalarda neredeyse bir seferde yok etti kendini. Yılın 12 ayı çalışmaktayız, kavun karpuz işi de dört aylık bir sezon benim için artık tarım bitti, emeğimiz bitti ne yapacağımızı şaşırdık. Desek ki memur olalım, yok. Tarım olmadan hayatta olmaz kavunu götüreyim kendim satayım bunu götürmem beni daha çok zarara sokar. Tüccar geliyor benden bir buçuk liraya aldığı kavunu 10 liraya satıyor pazara gidene kadar fiyatı 20 lirayı buluyor. Dağdaki bir buçuk liralık kavun pazarda 25 liraya yakın fiyatlara satılıyor. Çiftçiler olarak kendimizi kandırıyoruz ne diyeceğimizi şaşırdık. Kavunun para etmemesindeki neden bu sene şeker pancarında kota sınırı konuldu bütün çiftçilerde tarlalarını sürüp hazırlamıştı. Çoğu çiftçimiz tarlası boş kalmasın diye kavun, karpuz, ayçiçeği, mısır gibi ürünler ekti. Ürün yoğun olunca kavun, karpuz para etmedi. Şuanda iki bin dekar şeker pancarı mahsulü ekeceğim ama pancara verilecek fiyatın yarısından fazla masrafımı karşılayacak. 10 tonluk mahsul alacaksam eğer 9 tonu masraf. Bir ton içinde 12 ay çalışıp beklemenin anlamı yok. Bundan sonrada tarım işiyle uğraşmayı düşünmüyorum bırakacağım.”
Berat Aykaç
"TARIMLA UĞRAŞAN ÜÇ BEŞ AİLEMİZDE BU İŞİ BIRAKACAK"
Son zamanlarda köylerde üretimin azaldığı ve çok az sayıda kişinin tarım yaptığını belirten CHP Elazığ İl Genel Meclis üyesi Yavuz Doğdu;
“Hükümetlerin geçmiş yıllardaki politikalarından dolayı köylerimiz boşaltıldı. Köy enstitülerinin kapatılması ve köylerdeki okulların ve kurumların kapatılması sonrasında köylüler şehre göç etmeye başladı. Şuanda burada ailelerden üç beş aile çiftçilik yapıyor onlarda çiftçiliği bırakmak üzereler. Çünkü arpa ve buğday dönemini geçtik o zamanda aynı sorunlar vardı masraflarını karşılayamayan çiftçiler var. Yine gördüğünüz gibi kavun, karpuz tarlada 1 lira 75’ten alıyorlar ama en küçük yerde bile 10 liradan aşağı karpuz, 25 liradan aşağı kavun yok ama köylülerimize bir buçuk liradan fiyat veriyorlar. Bunlar toplayıp götürseler bir buçuk lirayı da alamayacaklar oda masraflara gidecek. Üreticiler fazla ekimden kaynaklandığını ifade ediyor ama bunun fazla ekimle alakası yok çünkü bu ürün fazlaca tüketiliyor. Hiç tüketilemiyorsa bunun ihracat yolu vardır. Birçok üründe zarar eden üreticimiz inşallah pancarda iyi bir fiyat açıklanır da köylülerimizin biraz yüzü güler. Ancak bu gidişle tarımla uğraşan üç beş ailemizde bu işi bırakacaklar” ifadelerini kullandı.
CHP Elazığ İl Genel Meclis üyesi Yavuz Doğdu